uno form is een compromisloze keuken op maat – gemaakt in de werkplaats in Denemarken – met de handen, het hoofd en het hart. Hier gaan handarbeid en hoogwaardige technologie hand in hand en hebben we nooit in serieproductie gewerkt.
Bij uno form gebruiken we alleen compromisloze materialen. Materialen met een uitstraling, een kracht en een oorsprong waar we trots op mogen zijn. Wij selecteren zorgvuldig alle planken en vormen die om tot de prachtige latten in een Classic keuken. Het massieve hout wordt gekapt, geschaafd, gesorteerd, gesneden en geprofileerd, gepleisterd en twee keer gecoat voordat het wordt opgenomen in het iconische keukenontwerp.
In de werkplaats worden alle kasten geassembleerd met traditionele tand en groef. Zo ontstaat het grootste lijmoppervlak met een strakke en stevige constructie. De zwaluwstaartframes worden op ambachtelijke wijze met de hand in elkaar getimmerd en geschuurd. Voordat we het voorframe met tand en groef op de kast monteren, maken we een mooie hals die zachte schaduweffecten creëert in de voegen tussen de kasten. Hier zijn geen deuvels gebruikt. Wat het product rauwe kracht en blijvende schoonheid geeft.
In ons fineeratelier lijmen we het fineer aan elkaar in plaats van het aan elkaar te naaien. Dit biedt een stabiele en onzichtbare verbinding met het mooiste resultaat. En als extra service slaan we elke week fineer op in ons archief, zodat we fineer met dezelfde kleur en textuur kunnen vinden als er in het ergste geval een nieuwe lade gemaakt moet worden – zoals we dat de afgelopen 22 jaar hebben gedaan.
De handgemaakte houten laden zijn in elkaar gezet met klassieke tandverbindingen.
Tandverbindingen zijn een fundamenteel en terugkerend element in het oorspronkelijke ontwerp van Arne Munch: De voorste frames van de romp zijn aan elkaar verbonden met tanden van 6 mm, en – compromisloos als we zijn – dezelfde afmeting van 6 mm wordt herhaald in het ladeontwerp. De relatief smalle tanden zorgen voor een groot lijmoppervlak en het resultaat is niet alleen schone, maar ook sterke laden die gemaakt zijn om generaties lang mee te gaan.
Nadat we de binnenkant van de laden hebben gelakt, ponsen we de tanden, lijmen we de laden aan elkaar en monteren we ze met de ladebodems in een groef in de zijkanten van de laden. Na het schuren en afwerken van de hoeken met schuurpapier worden de laden aan de buitenkant voor de laatste keer met de hand gelakt.
De door middel van tandverbinding gemonteerde laden zijn uitgevoerd in esdoorn, wit essen, eiken, gerookt eiken en walnoot.