In het klassieke appartement van Huis Frogner in Oslo voert functionaliteit de boventoon, maar het weelderige stucwerk, de originele rozetten en de prachtige vloeren verraden dat dit gebouw er al 125 jaar staat.
De klassieke meergezinswoning aan de Bygdøy-laan is ontworpen door de Noorse architect Christian Fürst en gebouwd in 1898. In 2016 namen Lene Bruvoll en Robert Arntsen het appartement van 128 m2 op de 4e verdieping over. Ze vielen voor de locatie, midden in de centraal gelegen en exclusieve Bygdøy-laan, maar ze zagen ook het potentieel van het appartement. “Het was een mooi appartement met hoge plafonds en klassieke details, maar met een slechte indeling”, concludeert Robert.
Tijdens de renovatie hebben Lene en Robert gestreefd naar een balans tussen het behoud van de originele details en het creëren van een huis dat past bij het moderne leven: De keuken is verplaatst naar waar eerst de eetkamer zich bevond, op de plek van de keuken kwam de slaapkamer en een deel van de grote oude badkamer is een kinderkamer geworden voor Esther Andrea, de dochter van het stel.
Veel van de oorspronkelijke details van het appartement waren verloren gegaan door eerdere renovaties, dus Lene en Robert hebben lang beelden bestudeerd van oude Frogner-appartementen, zodat ze de oorspronkelijke hoge panelen in de hal konden nabootsen, waar ook een garderobe verborgen zit. Ook in de keuken hebben Lene en Robert de hoge panelen bewerkt op basis van een origineel paneel in het naastgelegen appartement, waarbij de originele houten vloeren de stijl benadrukken. Deze zijn geschuurd en behandeld met witte gepigmenteerde was.
Lene en Robert schilderden het appartement in eerste instantie in klassieke witte en grijze tinten, maar op een dag las Robert een artikel over een appartement aan de overkant van de straat, waar kleurexpert Dagny Thurmann-Moe van Koi Fargestudio met kleur aan de slag is gegaan om een heel andere look te creëren. Zo werd het stel geïnspireerd om wat aan de kleur te doen in de inrichting.
De kleurexpert kreeg de vrije hand en wanneer je het appartement binnenkomt, word je begroet door warm Kenyan Copper, radiohus-hanglampen van Louis Poulsen gemixt met vintage objecten. Vanuit de keuken kijk je naar beneden via de auberginekleurige woonkamer naar de groene tv-kamer, geschilderd in de kleur Bancha. Designmeubels van Finn Juhl worden gecombineerd met een vintage fauteuil die Roberts tante in 1972 in Skøyen kocht. Verder hangt aan de muren kunst van beroemde kunstenaars afgewisseld met de tekeningen van zijn dochter.
Het stel heeft de keuken ingericht met een Classic keuken op maat in gerookt eikenhout van uno form met Corian werkblad. Het plafond en de muren zijn geschilderd in de kleur Setting Plaster van Farrow & Ball, terwijl het stucwerk, de rozet en het lijstwerk zijn geschilderd in de kleur London Stone. De keuken is ontworpen door uno form Oslo.
Voor Robert en Lene waren vooral de esthetiek en de kwaliteit van de keuken belangrijk. “De moderne uno form keuken met strakke lijnen vormt een mooi contrast met de architectuur van het oude appartement, en door de zwevende uitstraling voelt de keuken meer aan als een fraai meubelstuk dan als een traditionele keuken. En de diepe houten lades zijn niet alleen mooi, maar ook ongelooflijk praktisch en vrijwel onverwoestbaar. Onze keuken is nu zeven jaar oud en ziet er nog steeds bijna als nieuw uit, ook al maken we er elke dag veel gebruik van”, concludeert Robert Arntsen.
Wie?
Lene Bruvoll en Robert Arntsen en hun dochter Esther Andrea
Waar?
Klassiek Frogner-appartement in Bygdøy Allé in Oslo